S/S Freja af Fryken

Av Ing-Britt Bergström, ordförande i Frejastyrelsen.



FREJA AF FRYKEN är ett av världens äldsta ångfartyg med originalmaskin. Hela 97 procent av Frejas maskin gick att sätta i drift efter 98 år pa Frykens botten. Hon byggdes på Motala Verkstad 1868. Ångmaskinen fick guldmedalj vid Världsutställningen i Paris året innan. Under namnet Kalmarsund III trafikerade hon linjen Kalmar-Färjestaden under några år.



År 1887 såldes fartyget till Nils Persson i Raby, Västra Lysvik och sattes i trafik på Fryken. Båten fick nu namnet Freja af Fryken. Båtarna på Fryken var många och rådande konkurrens gjorde att säkerheten åsidosattes. Freja gick som både gods- och passagerarfartyg på Frykensjöarna i slutet av 1800-talet innan hon förliste 1896.


Vad hände?


Den 23 juli 1896, en av den sommarens finaste dagar, beordrar kapten Widhson avgång från Fryksta efter att tåget anlänt kl. 10.45 och godset lastats om. Godset som bestod av konstgödsel i säckar skulle ju snart lastas av och surrades inte ordentligt. Det var ju så fint väder, så vad skulle kunna hända? När Freja med styrbords lastluckor öppna skulle angöra Bössvikens brygga hade vädret försämrats. Duggregn och blåst kom plötsligt och de som blev vittnen till händelsen berättade att en tromb lyfte höhässjorna i luften. Freja krängde åt styrbord och haveriet var ett ögonblicks verk. Freja forsvann i djupet.


Av de 17 ombordvarande räddade sig sex personer däribland kapten Widhson. Hans hustru och tolvårige son tillhörde offren. Sex av de omkomna blev återfunna senare medan fem följde med i djupet. En farsartad rättegång dömde kapten Widhson till 200 kroner i böter for slarv. Freja sades ha "glidit over kanten" och försvunnit för alltid. Genom underjordiska kanaler dök hon upp i andra vatten. Ett spökskepp som såldes och köptes osett. Myterna om vad som fanns ombord lockade och drömmen om att kunna bärga Freja hölls vid liv.



År 1993 bildades Ångbåtsföreningen Freja af Fryken med syfte att bärga Freja från 52 meters djup och en snart 100-årig vila.Redan året därpå bärgades hon och restaurerades efter vad vi tror är så nära originalskick vi kan komma. Freja hade rönt ett otroligt intresse under bärgning och renovering. Den 23 juli 1996 pa 100-årsdagen skulle så Freja sjösättas. Många bryggor skulle angöras och många aktiviteter var planerade. Den 2 juli väcktes värmlänningarna av den hemska nyheten. Freja hade eldhärjats. På varvet i Sunne står hon utbränd och ödslig.



Ångbåtsföreningen möttes av sympati och välvilja överallt. Man beslutade att åter renovera Freja af Fryken. Den här gången med erfarenheter och rutiner. Ekonomin blev efter branden en katastrof. Beräknade intäkter vid den planerade sjösättningen uteblev och föreningen tvingades ta nödvändiga lån. Så efter ytterligare ett års renovering stod Freja af Fryken klar att sjösättas och har sedan dess trafikerat Fryken, med Fryksta i Kil som hemmahamn.


Nu har en del år passerat och väder och vind har gått hårt åt henne. Stort engagemang runt Freja, med medel från Riksantikvarieämbetet, Gustav VI Adolfs Minnesfond och Kils kommun, har Freja renoverats och genomgått en omfattande upprustning. Ställningar och presenningar ger för tilfället skydd åt båten. Idag har båten ny durk i försalongen och det doftar gott av fördäckets nya virke. Fetfura har inhandlats från sågverket i Rinn till fördäck, akterdäck och soldäck. Före detta Rikssågverksskolan på Hammarö har sågat och hyvlat åt oss.



Ett gäng ideellt arbetande herrar har under ett och ett halvt års tid jobbat med Freja. Från September 2019 till augusti 2020 hade man gjort drygt 4 000 ideella arbetstimmar. Dokumentation och dagboksanteckningar visar på att detta var den mest intensiva perioden i renoveringsarbetet. När däcken skulle notas kröp gubbarna på knäna vecka efter vecka. Man slog ner lingarn i springorna och sedan skulle man portionera ut beck i lagom mängd utan att spilla. Kils Golv hjälpte oss sedan med slipning och att få den proffsiga hjälpen gjorde Frejas däck till de vackraste salsgolv.


Mikael Goedicke. välkänd i båtrenoveringssammanhang och med kunskap om arbetet på gammaldags sätt, instruerade våra mannar som då kunde utföra det mesta på egen hand. Mikael har själv tagit hand om renovering och nytillverkning av ventilerna. De har nu fått nytt glas hos Kils Nya Glasmästeri. Ove Johannesson på Lysviks Snickerifabrik levererade lister med rätta profiler till det som skulle bytas ut. Ove berättade att han anlitats till första renoveringen och även den efter branden. Som brandchef fick han det tragiska samtalet från SOS den morgonen Freja stod i brand. Han var alltså en av de första som kom till undsättning.



Under sommaren 2020 fick ungdomar sommarjobb med att måla relingar, bänkar, styrhytt m.m. Vi kontaktade Birgitha Libert for målning inne i båten. Birgitha, med sin kunskap om antika ting, tog sig gladeligen an försalongen där nästan allt trävirke bytts ut och hon återskapade det som en gång var. Nu kan Frejas resenärer verkligen uppleva hennes forna glans.


Ångmaskinen undrar ni! Att krypa inuti pannan är ingen lek. Att sedan utföra ett arbete där innebär att man inte skall väga for mycket eller ha cellskräck. Det gick åt många frottebadlakan då alla detaljer skulle pysslas om. Nu har vi dunkar med Morrisolja som räcker en lång tid framöver. Alla delar som skall smörjas har fått sitt och vår ångmaskin är åter i form.


Den gamla vedspisen hade tjänat ut. Ugnsluckan hade stått på glänt och i ugnen hittade vi ett litet fågelbo. Vi har införskaffat en "ny" spis från 1800-talet.Den kommer väl till pass när det skall kokas kaffe till våra passagerare.

Frejas skrov, den del som är under vattenytan,  är nymålad och när vårsolen tittar fram, skall vi utföra lite målningsarbete som återstår. När ställningar och täckning tas ner får vi montera reling och bänkar. Efter transport till Fryksta kan vi skruva fast styrhytt och skorsten samt flaggstänger. När Freja åter är i Fryken, så är det med ny säkerhetsutrustning, livflottar, livvästar, brandsläckare m.m.


Vi har haft flera studiebesök, bl.a. skolklasser, Svenska Motorvagnsklubben, flera företag, mindre grupper och Sveriges Ångbåtsförening.


Vi i Frejas styrelse hoppas på många fantastiska resor. Är du inte redan medlem i var förening, så välkommen att bli det nu. Väl mött 2021


Ny renovering

Direkt efter branden upprättades en kalkyl för återuppbyggnad och en förhandling påbörjades med försäkringsbolaget. Fartyget var vid skadetillfället försäkrat till ett värde av 3,5 miljoner kronor. Problemet var att försäkringsskadanenbart täckte renoveringen fram till hur fartyget såg ut vid tiden för branden. Därför krävdes yttligare medel för att färdigställa fartyget till ett sådant utförande som sjöfartsverket krävde för att klassa henne för passagerartrafik. Tilläggskostnaden för att slutligt färdigställa fartyget beräknades till ca. 700.000 kronor. Det visade sig senare att detta var en något snålt tilltagen budget